Szép, ünneplőbe öltözött pite, omlós, tejfölös, könnyű tésztával és selymes, mákos töltelékkel, amit megbolondítunk egy kis rummal és reszelt citromhéjjal.
Én rajongok a mákért, a bejgliért, a linzerekért, de ehhez hasonlóan finom és mutatós ünnepi süteménnyel még nem volt dolgom. Készíthetitek dióval is, higgyétek, méltó dísze lesz a karácsonynak.

Ez tehát az én képzeletbeli adventi naptáram első ajándéka Nektek, ahol a mérce természetesen a szokásos 2,5 dl-es bögre:

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 kis doboz 20%-os tejföl (1,5 dl)
  • fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
  • 1 tojás
  • negyed bögre porcukor (5 dkg)

A töltelékhez:

  • három és fél bögre darált mák (35 dkg)
  • 2 bögre cukor (32 dkg)
  • 2 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint rum (1-2 evőkanállal) vagy rumaroma (1-2 teáskanállal)
  • 1 kis doboz 20%-os tejföl (1,5 dl)

A tetejére:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 mokkáskanál tej

Elkészítése:

1. A töltelékhez keverjük össze a darálatlan mákot, a kristálycukrot és a citromhéjat, az egészet daráljuk össze, majd keverjük hozzá a tejfölt és a rumot. Tegyük félre.

2. A puha, szoba hőmérsékletű vajat összekeverjük turmixgép segítségével, a cukorral, majd rámérjük a lisztet, és a tojást.

3. A tejfölt mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk és belekeverjük az élesztőt.

4. A tejfölös keveréket is ráöntjük a lisztre, és egy villával nagyjából összekeverjük az egészet, majd kézzel néhány laza mozdulattal szépen összeállítjuk a tésztát.

5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 28 cm-es piteformát kikenünk vajjal, és megszórunk egy pici liszttel.

6. A tésztát kétfelé vesszük, majd az egyik felét egy körülbelül harmincöt centi átmérőjű körré nyújtjuk, lisztezett felületen. A tetejét is lisztezzük nyújtás közben.

7. A kört feltekerjük a nyújtófára, majd óvatosan beletesszük a formába, melyet kibélelünk vele.

8. A tészta lelógó széleit levágjuk. Az is jó megoldás, ha a nyújtófát sodorjuk végig a forma szélén, az is eltávolítja a felesleget.

9. Ezután simítsuk bele szép egyenletesen a töltelékünket a formába.

10. A tészta másik felét nyújtsuk vékonyra, majd csillag alakú süteménykiszúróval szaggassunk bele csillagokat. A süteményünket ezekkel a csillagocskákkal fedjük be. A maradékokat gyúrjuk vissza, majd szaggassunk belőle további csillagokat. Azokat is tegyük rá a süteményre.

11. A tojás sárgáját villával verjük fel egy pici edényben, adjunk hozzá egy mokkáskanálnyi tejet, majd kenjük meg vele a sütemény tetejét és széleit.

12. Toljuk be a sütőbe, majd süssük készre körülbelül 50 perc alatt. Ha nagyon gyorsan sülne a teteje, akkor tegyük egy fokkal lejjebb a süteményt.

13. Porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.


Forrás: rupanerkonyha.hu