Bár a mostani, szezonális zöldségek és gyümölcsök általában nem tartoznak a kedvencek közé, mégis tele vannak tápanyagokkal, amelyekkel megőrizheted az egészségedet. A most következő ínyencségek egy része nem túl népszerű, de az vitathatatlan, hogy a tél legegészségesebbjei - szeresd meg őket!
Fehérrépa
Az Európában, Ázsiában és Amerika keleti részén is népszerű zöldség, a fehérrépa ugyanabba a családba, a káposztafélék közé tartozik, mint a káposzta, a kelbimbó vagy a kelkáposzta. A közhiedelemmel ellentétben nem azonos a gyökérpetrezselyemmel. A zöldség, amelyet már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztottak, tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag.
A korán leszüretelt bébirépa édesebb ízű, és nyersen salátákba kiváló. Az idősebb zöldség keményebb, íze jellegzetesebb és fásabb. A fehérrépa mindössze 28 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, így a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. A napi C-vitamin-szükséglet 35 százalékához juthatsz hozzá ekkora mennyiség elfogyasztásával.
A fehérrépával a szem egészségét őrző A-vitaminból és a többek közt az izmok és az idegek megfelelő működésére vigyázó B-vitaminokból is jelentős mennyiséget vehetsz magadhoz. Ezen kívül van benne csontépítő kalcium, illetve a vérképzéshez szükséges vas és réz is.
Ha olajon vagy vajon megfuttatod a vékony csíkokra vágott fehérrépát, egy a sült krumplihoz hasonló köretet kapsz, amelyet a gyerekek is szívesen megesznek majd. Adj hozzá egy kis sót és borsot is.A grillezéshez negyedeld fel a fehérrépákat, és szúrj beléjük hurkapálcát vagy fogpiszkálót, majd kend meg őket olajjal, és szórd meg sóval-borssal. Süsd őket mindkét oldalukon két-két percig, amíg puhák nem lesznek. Készítsd hozzá olajos-petrezselymes-fokhagymás mártást, és öntsd a zöldségre.
Meg is sütheted a fehérrépát: vágd fel őket úgy, mintha citromot szeletelnél, forgasd meg őket sós-borsos olvasztott vajban, majd tedd egy tepsibe. Süsd 25-30 percig, amíg a teteje szép barna nem lesz, és melegen tálald.
Citrusfélék
A citrusok egész évben folyamatosan elérhetők, de leginkább télen van a szezonjuk, növekedési helyük éghajlatától függően. Ebben az időszakban érnek be teljesen, így ekkor a legfinomabbak. A narancs, mandarin és a grapefruit a tél egyik legízletesebb gyümölcsei, nem is beszélve a bennük található C-vitaminról és rostokról.
Mandarin
Mint általában a citrusfélék, a mandarin is gazdag vitaminokban. Nagyjából 45%-os C-vitamintartalma van, így erősíti az immunrendszert, ami által szervezetedet ellenállóbbá teszi a vírusokkal szemben. A C-vitaminon kívül megtalálható még benne vas, kalcium, magnézium, foszfor, cink, folsav és különböző B-vitaminok.
Remek zsírégető
C-vitamin tartalma miatt gyorsabban képes feldolgozni a zsírt, így karcsúsító hatással rendelkezik. Diétákban is sokszor alkalmazzák, mert amellett, hogy segít a zsírégetésben, nagyon ízletes és laktató gyümölcs, így remekül kiegészíti a kevésbé zamatos ételeket.
Görcsök ellen is jó
A mandarin olaja csodatévő szer az izomgörcsök mellett olyan típusú esetekben is, mint például a légző-, az ideg- vagy a bélrendszerben keletkezett görcsölés, asztma, hörghurut, súlyos köhögés, vagy akár a görcsös hasmenés.
Vértisztító és vérzéscsillapító
Segít a szervezet méregtelenítésében, eltávolítja a felesleges anyagokat. Növeli a vörösvérsejtek oxigén visszatartását, ezáltal tisztítja a vért. Emellett az erős vérzést is segít enyhíteni, menstruáció esetén így különösen hasznos lehet.
Nyugtató hatású
Csökkenti a gyulladásokat a test minden területén. Jól oldja a stresszt és a szorongást, így kedélyjavító tulajdonsággal is rendelkezik. Lázcsillapításra is használják, mert elősegíti a láz okozta gyulladások megszüntetését.
Gyomorbajok esetére
Fogyasztása után gondoskodik a gyomorban az emésztőnedvekről és semlegesíti a felesleges savakat. A nyugtató hatását itt is kifejti, így bármilyen gyomorfájdalom, illetve gyomorprobléma esetén ajánlott.
A mandarin héja
Cukorbetegek számára hatékony része a gyümölcsnek, mert segít a vércukorszint csökkentésében. Készíts főzetet úgy, hogy három mandarin héját 10 percig forralod 1 liter vízben. Tárold hűtőben, szűretlenül és naponta fogyassz belőle egy keveset.
Narancs
A narancsra ritkán gondolunk úgy, mint gyógyító hatású növényre, előnyének a legtöbbször "csak" azt tartjuk, hogy C-vitaminban és rostokban gazdag, és a téli hónapokban hazánkban is könnyen elérhető. Azonban egyre több kutatás foglalkozik a narancs, illetve a benne található hatóanyagok, fitonutriensek előnyös hatásaival. Ezeknek a fitonutrienseknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően a rendszeres narancsfogyasztás támogathatja a szervezetünket a káros szabadgyökökkel szembeni küzdelemben, és segíthet megelőzni bizonyos krónikus, illetve daganatos betegségeket.J
Jótékonyan hat a vérnyomásra
A narancsban (illetve más citrusgyümölcsökben) gazdag étrend csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Ezek a gyümölcsök – így a narancs is – folátban, káliumban és C-vitaminban gazdagok, fitonutriensek tucatjait tartalmazzák, így jótékonyan hatnak a vérnyomásra, a koleszterin- és vérzsírszintre, csökkentik a veszélyes (akár trombózist is okozó) vérrögök rizikóját, és segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát.Ha valaki naponta fogyaszt narancsot vagy más citrusgyümölcsöt, akár 20 százalékkal is csökkentheti az agyvérzés rizikóját. Ráadásul a rostokban és tápanyagokban gazdag narancsot az is beillesztheti az étrendjébe, aki ügyel a súlyára – vagyis ez a citrusgyümölcs az elhízás és az azzal összefüggő betegségek veszélyét is csökkentheti.
Egy, a Journal of the American College of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmány szerint a narancsfogyasztás a gyomorfekély csökkent rizikójával is összefügghet: azoknál a felnőtteknél, akiknek magas volt a vér C-vitamin-szintje, jóval ritkább volt a Helicobacter pylori fertőzés. Ez a baktérium felelős a gyomor- és nyombélfekélyes esetek nagy részéért. Azt még nem tudták megállapítani, hogy miként veszi fel a harcot a C-vitamin a H.pylori ellen, de a szakemberek szerint mindenképpen érdemes naponta egy-két narancsot elfogyasztani.
Narancsot a daganatok ellen?
A narancsban található limonoidoknak daganatellenes hatásai is lehetnek. Állatkísérletek, illetve emberi sejteken végzett vizsgálatok során kiderült, hogy a limonoidok segíthetik a szájüregi, bőr-, tüdő-, emlő-, gyomor- és bélrendszeri daganatok elleni küzdelmet, és lassíthatják, megakadályozhatják a daganatos sejtek osztódását. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a narancs "gyógyítja" a rákot, de az eredmények mindenképpen ígéretesek, és a jövőben akár új gyógyszerek kifejlesztésében is felhasználhatják ezeket a tudósok. A narancs alig tartalmaz cukrot. Olvasson róla!
A narancshéját se dobjuk ki!
Nemcsak maga a gyümölcs, de annak héja is jót tehet a szervezetünknek: a narancshéjban található egyik hatóanyag rendkívül hatékonyan képes csökkenti a koleszterinszintet (ráadásul mellékhatásai sincsenek, ellentétben a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel). Ha szeretnénk a narancs ezen előnyös hatását kihasználni, az alaposan megtisztított narancshéjat reszeljük le vagy vágjuk nagyon apróra, és keverjük salátába, salátaöntetbe, joghurtba, gabonakásába, sőt teát és limonádét is ízesíthetünk vele. Ha a narancshéját is fel szeretnénk használni, érdemesebb a bio minősítésű gyümölcsöt választani, melyet nem kezeltek vegyszerekkel.
Grapefruit
Kesernyés íze miatt nem sokan szeretik, pedig ez a piros húsú gyümölcs az egyik legsokoldalúbb citrusféle, ami nemcsak egészséges, de még fogyaszt is! Ha még nem kóstoltad, ideje, hogy közelebbről is megismerkedj vele!
Segíti a fogyást
A grapefruit ideális gyümölcs, ha a célod a fogyókúra. A grapefruit leve olyan anyagokat tartalmaz, melyek csökkentik az inzulinszintet, így segíti a szervezetet abban, hogy a cukrot a szervezet ne elraktározza, hanem energiaként használja fel.
Hidratál
A grapefruit, csakúgy, mint a görögdinnye, nagy mennyiségű vizet tartalmaz, ami eltelít és rosttartalma miatt szinte átmossa a szervezetet. Ha nehezedre esik elegendő vizet inni nap mint nap, akkor ez a gyümölcs segíthet a hidratálásban.
Javítja az emésztést
A grapefruit nagy mennyiségben pektint tartalmaz, amely serkenti az egészséges bélsejtek termelését, és védi a bél nyálkahártyáját. A rostos, lédús grapefruit segíti kipucolni a beleket is.
Csökkenti a szabadgyököket
A grapefruitban likopin található, ez egy karotinoid pigment, amely a gyümölcs piros színének kialakulásáért felelős. Felveszi a harcot többek között a tumorok kialakulásáért felelős szabadgyökökkel.
Megelőzi a fertőzéseket
A grapefruit flavonoidokat tartalmaz, ezek segítenek legyőzni a fertőzéseket és megvédeni a szervezetet a betegségektől. Immunerősítő hatásának köszönhetően kiváló gyümölcs járványok, téli megfázások idején.
Vitaminbomba
A grapefruit vitamin- és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható. Már önmagában ezért érdemes fogyasztani: gazdag C-vitaminban, káliumban és magnéziumban, valamint komplex B-vitaminokban. Az ásványi anyagok esetén pedig a vas-, kalcium-, réz- és foszfortartalma kiemelkedő.
Látásjavító
A rózsaszín és piros grapfruitban jelentős mennyiségű béta-karotin található, amely az egészséges szemekért, és a látás javításáért felelős. Ha sokszor érzed úgy, hogy fáradtak a szemeid, akkor már napi egy grapefruit is sokat segíthet szemeid egészségének megőrzésében.
Csökkenti a koleszterint
A grapefruit bizonyítottan hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, ez különösen azoknak fontos, akik szív- és érrendszeri problémákkal küszködnek.
Jót tesz a fogínynek
A grapefruitban található C-vitamin hozzájárul a fogíny és fog problémáinak csökkentéséhez. Ha előfordul, hogy fogmosás közben vérzik az ínyed, akkor ennek a gyümölcsnek a fogyasztása jó hatással lehet.
Vesekő ellen
A grapefruitlé csökkenti a kalciumos vesekövek kialakulásának kockázatát azáltal, hogy növeli a vizelet pH-értékét. Ha volt már veseköved, vagy nagyon sok kalciumot fogyasztasz, akkor a grapefruit ideális lehet számodra.
Édeskömény
Már az ókorban is ismerték az édesköményt. A görög mitológiában mágikus erőt tulajdonítottak neki, a középkorban pedig a kulcslyukakat tömték tele a magokkal a nyári napforduló idején, hogy távol tartsa a rossz szellemeket a háztól.
Éhségcsillapító
Gyakori kiegészítője a böjti időszakoknak az édeskömény. Csökkenti az étvágyat, így segít, hogy kevesebb ételt vegyünk magunkhoz. Ezáltal, és mert igen alacsony a kalóriatartalma, remekül illik a fogyókúrás ételek elkészítéséhez is.
Serkenti az emésztést és megszünteti a gyomorfájdalmakat. Görcsoldó hatású, így menstruáció idején is remek segítség lehet. Az igen gyakori reflux tüneteinek kezelésére is alkalmazható. Kisbabáknak hasfájáskor adjunk egy csipet édesköményből készült teát, amely segíti a görcsök feloldását.
Gumója fontos vitamin- és ásványi anyag forrás
Az édeskömény gumójának káliumtartalma igen magas, amely által a magas vérnyomásban szenvedők fontos tápláléka lehet, mivel a kálium vérnyomáscsökkentő hatással bír. Emellett segíthet a szívroham megelőzésében is. C-vitamin tartalma miatt kiváló immunerősítő, valamint antibakteriális hatású. A rostokban gazdag növény fogyasztásával megakadályozható a bélrák kialakulása, mert méregtelenít, és eltávolítja a belekből a rákot előidéző anyagokat. Ezeken kívül tartalmaz még kalciumot, vasat, mangánt, magnéziumot, A-vitamint és folsavat.Az édesköménynek hála csökkenthető a köhögés, valamint az asztma és a megfázás tünetei. Köptető hatása is van, így mindenfajta köhögésre orvosság lehet.
A növény leveleit leforrázva, és annak gőze fölé hajolva csillapíthatjuk az asztmát, valamint a hörghurutot. Teája fogyasztásával a bélférgek és a baktériumok is távol tarthatók.
Kelbimbó
A bimbós kel vagy kelbimbó a vadkáposzta egy termesztett változata. A 19. században Belgiumban nemesítették ki, emiatt angolul például „brüsszeli káposztának” (brussel sprouts) is nevezik. A gömbölyű zöldség sokak számára a leggyűlöltebb fogás, se az ízét, se az illatát nem bírják - főleg a gyerekek ágálnak ellene, de a felnőttek többsége is inkább kihagyja az étrendjéből. Pedig ez nagy hiba, hiszen a kelbimbónak rengeteg jótékony hatása van. Fel is soroljuk, milyen pozitív folyamatokat indíthat el a testben!
Csökkenti a rák és a krónikus betegségek kialakulásának esélyét
Mivel a kelbimbó gazdag antioxidánsokban, csökkenti a rák és más krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Kutatások bizonyították, hogy a benne lévő nagy mennyiségű kaempferol (az antioxidánsok egy fajtája) visszafogja a daganatos sejtek növekedését, enyhíti a gyulladásokat és minimalizálja az oxidatív stresszt.
Hozzájárul az egészséges gyomorműködéshez
A kelbimbó azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek rostban gazdagok, így nagyban hozzájárulnak az egészséges gyomorműködéshez. 78 gr zöldségben 2 gr rost található, ami fedezi a napi szükséglet 8%-át. Megszünteti a székrekedést, gyorsítja az emésztést, kimossa a toxinokat a belekből, de táplálja az ott található hasznos baktériumokat.
Óvja a szívet
Antioxidáns-és rosttartalmának köszönhetően a kelbimbó rendszeres fogyasztásával óvhatjuk a szívünket. A jótékony anyagok segítenek elkerülni a különféle szívbetegségek megjelenését, normalizálják a koleszterinszintet és jótékony hatással vannak az erekre is.
Megakadályozza a csontritkulás kialakulását
A kelbimbó gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, K-vitaminból például kifejezetten sok rejlik benne. Ha elszemezgetünk 78 gr zöldséget, a napi szükséglet 137%-át visszük be a szervezetünkbe. A K-vitamin azért elengedhetetlen, mert erősíti a csontokat, így megakadályozza a csontritkulás kialakulását és csökkenti a csonttörések esélyét.
Erősíti az immunrendszert
A téli időszakban nagyon fontos, hogy szervezetünk erős, acélos legyen és fel tudja venni a harcot a különféle betegségekkel szemben. Fogyasszunk minél több kelbimbót, hiszen a zöldségben rengeteg az immunerősítő C-vitamin, ami megvéd a kórokozók ellen. Kevesen tudják, de a testünk képtelen az aszkorbinsav előállítására, ezért kell mindenképpen kívülről bevinni azt.
Szabályozza a vércukorszintet
Tovább árnyalja a kelbimbóról kialakított pozitív képet az a tény, hogy szabályozza a vércukorszintet. Kutatások kimutatták, hogy ha rendszeresen fogyasztunk a kelbimbóhoz hasonló keresztesvirágú zöldségeket, akkor bizonyítottan csökken a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Ezt a képességét rostgazdagsága alapozza meg: lassan halad át az emésztőrendszeren, ezáltal a felszívódása is hosszabb időbe telik, vagyis nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
Kelkáposzta
Nem csak a káposzta rajongóinak van meg minden oka arra, hogy rendszeresen készítsen káposztás ételt, vagy eszegesse köretként főétel mellé ezt az igen hasznos zöldséget! A káposzta a keresztesvirágúak családjába tartozik, ahogyan rokonai, a brokkoli, a kelbimbó vagy a karfiol.
Szinte bármilyen talajon megél, de a legtermékenyebbekben érzi legjobban magát. Valószínű, hogy eredetileg Ázsiából származik, a féltrópusi és a trópusi területeken is az egyik legnépszerűbb növény. Az orvosok és dietetikusok nem véletlenül ajánlják a káposztát a javasolt, megfelelő étrend részeként, hogy ne csak egészségesek, de fittek is maradjunk. Lássuk a káposzta hatásait!
Rákellenes
A rákot okozó sejtek ellen igen hatékonyak a káposztában levő diindolmetán (DIM), szinigrin, lupeol, szulforarofán és az indol 3-karbinol (I3C). A szulfarofán és az I3C vegyületek rákellenes hatása különösen ismert.
A káposzta nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Segít erősíteni az immunrendszert és hozzájárul a szabadgyökök megfékezéséhez.
Gyulladáscsökkentő tulajdonságok
Aminosavakban a káposzta igen gazdag, mely a gyulladások ellen fejti ki áldásos hatását.
Csökkenti a szemben a szürkehályog kialakulásának esélyét!
A makuladegeneráció megelőzésében a káposztában levő béta-karotin játszik szerepet.
Csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét!
Kutatások igazolják, hogy a káposzta, különösen a lila változata igen hatékony az Alzheimer-kór megelőzésében. Mindez a benne levő K-vitaminnak köszönhető.
Gyomorfekélyt kezel
A peptikus-, illetve a gyomorfekélyek gyógyíthatók káposztafogyasztással. A káposztalé fekélyellenes tulajdonságokkal bír, magas a glutamin-tartalma.
Elősegíti a fogyást
A káposztát a legjobb ételnek tartják azok számára, akik fogyni szeretnének. Egy egész csésze főtt káposzta kalóriatartalma csupán 33. Nem véletlenül hatásos a káposztaleves kúra, melynek során gyakorlatilag bármennyit ehetünk a levesből, kalóriát alig viszünk be szervezetünkbe.
Enyhíti a székrekedést
A káposzta magas rosttartalmának köszönhető a megfelelő emésztés, valamint hogy a székrekedést is képes megakadályozni.
A bőrápolás királya
A káposzta antioxidánsokban gazdag, védi a bőrt a szabadgyökök károsító hatásai ellen és a megelőzi a bőr öregedését.
A fájó izmok doktora
A káposztában levő tejsav hatékony segítség a fájó izmoknak. Egy adag – vagy egy csésze – káposzta biztosítja a napi K-vitamin bevitel 91 százalékát, valamint a javasolt C-vitamin bevitel 50 százalékát: valljuk be, ez nem rossz arány!
Bőségesen található a káposztában B6 vitamin, folsav, B2- és B1 vitamin, kalcium, magnézium, A-vitamin és kálium, kis mennyiségben cinket, vasat és mangánt is tartalmaz, így a káposzta hatását, egészségügyi előnyeit aligha lehet figyelmen kívül hagyni!
Gránátalma
Izgalmas ízű, dekoratív külsejű gyümölcs a gránátalma, mely érdekes alternatíva lehet a vitaminok pótlására. Emellett azonban még jócskán vannak előnyei.
Lassítja az öregedést és erősíti az immunrendszert.
A gránátalmában rengeteg antioxidáns található, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, sőt a gyümölcs hatóanyagai arra is képesek, hogy helyreállítsák a károsodott DNS-t. Emellett nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mely elengedhetetlen azimmunrendszermegfelelő működéséhez. Már napi egy pohár gránátalmalé segíthet megelőzni a betegségeket.
Védi a májat és a vesét
A legújabb kutatások bizonyították, hogy a gránátalmában olyan hatóanyagok vannak, melyek védik a májat és a vesét a toxinoktól, sőt a korábbi károsodások regenerálásához, kijavításához is hozzájárulnak.
Segít a daganatos betegségek elleni küzdelemben
Agránátalmasegíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében - bizonyította több kutatás. A gyümölcs kivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását kísérleti állatokon. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.
A szív- és érrendszert is védi
A gránátalma fogyasztása 20 százalékkal csökkenti az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve jelentősen növelte a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A gyümölcs hozzájárul a vérnyomás normalizálásához, javítja az inzulinszenzitivitást és a cukor felszívódását. Így a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulását is lassíthatja.
Forrás: melodin.hu