Egyre több helyről hallhatjuk azt, hogy az egészséges táplálkozás jegyében inkább az idényjellegű alapanyagok fogyasztására koncentráljunk. Igen ám, csakhogy a piaci forgatag kellős közepén hirtelen azt sem tudjuk, minek van itt a szezonja, melyik a szabad termés, melyek az üvegházas, esetleg importált gyümölcsök és zöldségek.
Ez a kis összefoglaló azonban segíteni fog ebben! Összegyűjtöttük a tavaszi idényzöldségeket és -gyümölcsöket, illetve azokat, amelyek az előző szezonból tárolhatóak.
A következő alapanyagokat keressük a piacon tavasszal:
Március
Fejes saláta, hónapos retek, madársaláta, medvehagyma, rukkola, spenót, újhagyma, alma, bab, batáta, burgonya, cékla, dió, fekete retek, fokhagyma, karalábé, körte, lilahagyma, mandula, mogyoró, pasztinák, petrezselyemgyökér, sárgarépa, sütőtök, torma, vöröshagyma, zeller.
Április
Alma, bab, burgonya, cékla, cukkini, endívia, fejes saláta, fekete retek, hagyma, hónapos retek, karalábé, kelkáposzta, kínai kel, körte, lestyán, medvehagyma, pasztinák, petrezselyem, rukkola, sárgarépa, sóska, spárga, spenót, újhagyma, zeller, zöldborsó.
Május
Alma, bab, bordáskel, burgonya, brokkoli, cékla, cseresznye, egres, eper, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fekete ribizli, fokhagyma, hónapos retek, jégsaláta, kapor, karalábé, karfiol, kelkáposzta, lilahagyma, madársaláta, málna, metélőhagyma, petrezselyemzöld, rebarbara, ribizli, rukkola, sárgarépa, spárga, spenót, újhagyma, vöröshagyma, zöldborsó.
Forrás: origo.hu