Egy nagyon ötletes és látványos fonás az, amivel a babka meghódította a világot. Ezen kívül egy egyszerű kalácsról van szó, ami véletlenül az egyik legfinomabb, amit valaha kóstoltam. A fonást egy kicsit gyakorolni kell, de a harmadik már biztosan tökéletes lesz és ebből a kalácsból három igazán nem sok. A recept eleve kettőre szól.

Hozzávalók (2 kalácshoz):

A kelt tésztához:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
15 g szárított élesztő
1 tk só
3 tojás
1,2 dl hideg víz
15 dkg puha vaj + a forma kikenéséhez

A töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé
12 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 tk só
10 dkg dió, durvára vágva

A sziruphoz:
25 dkg cukor
1,5 dl víz

Elkészítés:

A tésztát előző este összeállítjuk: a robotgép keverőtálba tesszük a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, majd hozzáadjuk a három tojást, és a vizet. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a puha vajat. 5-6 percig keverjük, amíg a tészta összeáll. Bucit formázunk belőle, és egy kiolajozott üvegtálban, lefedve, éjszakára a hűtőbe tesszük (legalább 4, de akár 12 órát is keleszthetjük). Reggelre megkel – nem fog duplájára dagadni, de nem is kell neki. Ruganyos, sűrű tésztát kell kapnunk.

A tölteléket elég akkor elkészíteni, amikor a tészta megkelt: egy közepes tálba tesszük a csokoládét és a vajat és vízgőz fölött felolvasztjuk. Egy kis tálban csomómentesen összekeverjük a porcukrot, a kakaóport és a sót. Hozzáadjuk az olvasztott csokoládét és vajat, összekeverjük.

A megkelt tésztát két egyforma részre osztjuk. Az egyik adagot lisztezett gyúródeszkán 40×30 cm-es téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a csokis töltelék felével, megszórjuk a durvára vágott dió felével. Az egyik hosszú oldalától indulva szorosan feltekerjük, majd éles késsel a tekercset hosszában félbevágjuk. Töltelékkel felfelé szorosan összefonjuk a kalács két szárát, ügyelve, hogy a töltelék mindig felfelé nézzen.
Óvatosan áthelyezzük egy kivajazott gyümölcskenyér formába. Ugyanígy összeállítjuk a másik adag kalácsot. Huzatmentes helyen 1 órát kelesztjük., majd 190C fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Amíg a kalácsok sülnek, egy kis lábasban összeforraljuk a cukrot és a vizet – éppen csak addig, amíg a cukor felolvad majd, langyosra hűtjük. A sütőből kivéve a kalácsokat még forrón meglocsoljuk a sziruppal – fontos, hogy a teljes szirupmennyiséget osszuk el a két kalács között és locsoljuk rá. Teljesen kihűtjük, úgy szeleteljük.


Forrás: lilafuge.hu