Itt a tavasz és vele együtt hamarosan szüretelhetjük kertünkből a finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket. Lássuk milyen szezonális zöldségeket és gyümölcsöket érdemes márciusban fogyasztani!

 Mit is értünk szezon alatt?

Amikor azt mondjuk, hogy most ennek a zöldségnek van szezonja, akkor azon azt kell érteni, hogy ilyenkor van a természetes betakarítási időszaka. A tavaszi időszakban javarészt a zsenge leveles növények élik szezonjukat, de az időjárás melegedésével egyre több zöldség és gyümölcs közül válogathatunk. 

Miért fontos inkább szezonális alapanyagokat fogyasztani?

A boltok polcain manapság már minden zöldséget és gyümölcsöt beszerezhetünk az év bármely napján, azonban ez nem feltétlen jó dolog. Ha nem a természetes betakarítási idejükben vásároljuk őket, akkor olyan élelmiszert vásárolunk, amit mesterségesen etiléngázzal érleltek meg számunkra, hogy kielégítsék a vásárlók igényeit.

A nap sugarainak köszönhetően a termelőknek kevesebb vegyszert alkalmaznak, így kevesebb káros anyag kerül az élelmiszerre, vitamin tartalmuk viszont magasabb.

A szezonális termékeket javarészt helyi termelőktől szerzik be, amivel támogathatod a lokális közösséget.

Valamint szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani sokkal pénztárcabarátabb, hiszen mindig a szezonban mindig olcsóbban vásárolhatod meg őket. Ha boltban jársz innen ismerheted fel, hogy éppen mi szezonális.

Érdemes tehát a szezonális termékeket választani vásárlás közben, vagy ha termeszted otthon őket, érdemes szezonális zöldségekből és gyümölcsökből főzni, így nem lesz plusz költséged, hogy a nem szezonálisakat vásárolod. 

Hazai szezonális gyümölcsök 

• alma

• körte

Importált szezonális gyümölcsök

• citrusfélék: narancs, mandarin, citrom …

• kiwi

• banán

• mango

• pomelo

• ananász 

Szezonális zöldségek hazai termesztésben

• hagyma fajták: póréhagyma, újhagyma, medvehagyma, fokhagyma

• zeller

• répa

• burgonya és édes burgonya

• jégcsapretek

• cékla

• kel félék: kínai kel, kelkáposzta

• jégsaláta és madársaláta

• bébi spenót

• csiperkegomba

• rebarbara

• spárga

• cikória 


Tipp a főzéshez: Klasszikus póréhagyma krémleves

Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 adaghoz:

• 2 db póréhagyma

• 2 db burgonya

• 3 dkg vaj

• 1 közepes szár zeller

• só, bors

• 200 ml habtejszín

• 1 l alaplé

Elkészítés:

1. Karikákra vágjuk a póréhagymát és a zellert, a krumplit felkockázzuk.

2. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a póréhagymát és 2-3 percig kavargatjuk. Utána jöhet hozzá a zeller, 2 perc alatt összefőzzük őket, majd ugyanez a folyamat a krumplival. Ha ez meg van felöntjük az alaplével.

3. Ízlés szerint sózunk és borsozunk, hagyjuk főni 20 percig.

4. Ha már minden megpuhult egy botmixer segítségével pürésítjük és hozzáadjuk a tejszínt, majd még egyet forralunk rajta.


Forrás: magyarorszagom.hu