Itt a tavasz és vele együtt hamarosan szüretelhetjük kertünkből a finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket. Lássuk milyen szezonális zöldségeket és gyümölcsöket érdemes márciusban fogyasztani!
Mit is értünk szezon alatt?
Amikor azt mondjuk, hogy most ennek a zöldségnek van szezonja, akkor azon azt kell érteni, hogy ilyenkor van a természetes betakarítási időszaka. A tavaszi időszakban javarészt a zsenge leveles növények élik szezonjukat, de az időjárás melegedésével egyre több zöldség és gyümölcs közül válogathatunk.
Miért fontos inkább szezonális alapanyagokat fogyasztani?
A boltok polcain manapság már minden zöldséget és gyümölcsöt beszerezhetünk az év bármely napján, azonban ez nem feltétlen jó dolog. Ha nem a természetes betakarítási idejükben vásároljuk őket, akkor olyan élelmiszert vásárolunk, amit mesterségesen etiléngázzal érleltek meg számunkra, hogy kielégítsék a vásárlók igényeit.
A nap sugarainak köszönhetően a termelőknek kevesebb vegyszert alkalmaznak, így kevesebb káros anyag kerül az élelmiszerre, vitamin tartalmuk viszont magasabb.
A szezonális termékeket javarészt helyi termelőktől szerzik be, amivel támogathatod a lokális közösséget.
Valamint szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani sokkal pénztárcabarátabb, hiszen mindig a szezonban mindig olcsóbban vásárolhatod meg őket. Ha boltban jársz innen ismerheted fel, hogy éppen mi szezonális.
Érdemes tehát a szezonális termékeket választani vásárlás közben, vagy ha termeszted otthon őket, érdemes szezonális zöldségekből és gyümölcsökből főzni, így nem lesz plusz költséged, hogy a nem szezonálisakat vásárolod.
Hazai szezonális gyümölcsök
• alma
• körte
Importált szezonális gyümölcsök
• citrusfélék: narancs, mandarin, citrom …
• kiwi
• banán
• mango
• pomelo
• ananász
Szezonális zöldségek hazai termesztésben
• hagyma fajták: póréhagyma, újhagyma, medvehagyma, fokhagyma
• zeller
• répa
• burgonya és édes burgonya
• jégcsapretek
• cékla
• kel félék: kínai kel, kelkáposzta
• jégsaláta és madársaláta
• bébi spenót
• csiperkegomba
• rebarbara
• spárga
• cikória
Tipp a főzéshez: Klasszikus póréhagyma krémleves
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 2 db póréhagyma
• 2 db burgonya
• 3 dkg vaj
• 1 közepes szár zeller
• só, bors
• 200 ml habtejszín
• 1 l alaplé
Elkészítés:
1. Karikákra vágjuk a póréhagymát és a zellert, a krumplit felkockázzuk.
2. A vajat egy lábasban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a póréhagymát és 2-3 percig kavargatjuk. Utána jöhet hozzá a zeller, 2 perc alatt összefőzzük őket, majd ugyanez a folyamat a krumplival. Ha ez meg van felöntjük az alaplével.
3. Ízlés szerint sózunk és borsozunk, hagyjuk főni 20 percig.
4. Ha már minden megpuhult egy botmixer segítségével pürésítjük és hozzáadjuk a tejszínt, majd még egyet forralunk rajta.
Forrás: magyarorszagom.hu