Sajnos egyik tavaszi zöldségnek sem tart sokáig a szezonja, úgyhogy érdemes őket kiélvezni, ameddig lehet. Készítsd el őket minél többféle formában: bár simán párolva, köretként is mennyei fogások készülhetnek belőlük, könnyed ebédként is megállják a helyüket.
Tésztával keverve, húsba betöltve, rizottóba forgatva is próbáld ki őket, de a zöldséges fasírtoknak is adj egy esélyt. A spárgás ételek most ebben a válogatásban nem kapnak nagy hangsúlyt, de korábban itt szedtük össze a kedvenc receptjeinket.
Ha te is imádod a paprikás krumplit, tavasszal mindenképp próbáld ki zsenge újkrumpliból készítve. Ha kevésbé zsírosra, picit könnyedebbre vennéd a magyaros fogást, kolbász helyett roppanós virslit használj. A paprikás krumpli akkor lesz a legfinomabb, ha a szaftja jó sűrű, úgyhogy ne sajnáld belőle a hagymát.
Zsenge zöldségből a legfinomabb ez a könnyű fogás, annak ellenére, hogy hús nélkül készül, nagyon laktató. Ebben a receptben a karalábét gombás-répás raguval töltöttük meg, de nyugodtan alakítsd ízlésed szerint az összetevőket, mehet bele borsó vagy kaliforniai paprika is. Ha még tartalmasabbra készítenéd, akkor pedig rizzsel, bulgurral, esetleg darált hússal dobd fel.
A tavasz szinte összes kedvenc zöldségét felvonultatja ez a fogás: zöldborsó, spenót, snidling és retek is helyet kap benne, utóbbi sütve kerül a rizottóba, így krémes és édeskés lesz. Azért, hogy selymes legyen, tejszínnel és parmezánnal érdemes gazdagítani, a citromlétől pedig nagyon friss lesz az összhatás. Amit nem szabad kihagyni belőle, az a jó minőségű fehérbor és az alaplé.
Szigorúan véve talán nem annyira főétel, mint köret, de egy meleg napon könnyed ebédként is megállja a helyét. Ennél egyszerűbb recept nemigen létezik: a spenótot nyakon kell önteni egy nagyon krémes, tejszínes-sajtos besamellel, majd plusz parmezánnal megszórva a sütőbe tolni. Természetesen a fokhagyma sem hiányozhat a spenót mellől.
Nem csak a paprikás krumpliból, a másik nagy kedvencből, a káposztás tésztából is létezik tavaszi változat. Ha zsenge káposztával, snidlinggel és ropogós szalonnával forgatod egybe a tésztát, egy egészen új, mégis ismerős fogás születik. A bacon ellenére friss és könnyű, az sem baj, ha a káposztát picit roppanósra hagyod.
Ha nagyon színes, nagyon könnyed, mégis ízbomba fogásra vágysz, ezt a tésztát készítsd el. Zöldborsó, répa, paprika, paradicsom és cukkini gazdagítja, a zöldségek levétől, a vajtól és a főzővíztől lesz krémes a végeredmény. Az már csak ráadás, hogy pillanatok alatt elkészül, mire a tészta megfő, megpuhulnak a zöldségek is.
A vega fasírtnak számtalan változata létezik, ez a recept zöldborsóval készül, de cukkinivel is mennyei lesz. Hogy főételként is megállja a helyét, a borsós változat főtt krumplival egészül ki, de akár zsemlemorzsával is lehet gazdagítani. A zöldborsó mellől nem hiányozhat a friss petrezselyem sem, de ha nyitott vagy a különlegesebb fűszerezésre, chilivel és curryvel ízesítsd.
Ha már tavasz és zsenge borsó, kötelező belőle főzeléket készíteni, míg szezonja van. Simán, tejes habarással, friss petrezselyemmel is isteni, az pedig már csak rajtad múlik, hogy édes vagy sós irányba viszed el. A feltétet is nyugodtan variáld, kínálhatod pörkölttel, de ha a menzás emlékeket idéznéd vissza, fasírttal tálald.
Hogy ne csak a vegáknak kedvezzünk, a végére hagytunk két húsos ételt, ezekben a zöldség inkább csak kiegészítő, ízesítő. A spenótos krémsajttal töltött csirkemell mennyei, nagyon szaftos lesz a hús, de maga a töltelék is megér egy misét. A friss spenótot - a krémsajton kívül - parmezánnal, fokhagymával, majonézzel és chilivel kell kikeverni, az egész család imádni fogja.
Bár sokan unalmasnak tartják a csirkemellet, jól elkészítve nagyon szaftos és ízletes, ebben a receptben például körbepirítva kerül a fűszeres, tejszínes szószba, abban sül készre. Nemcsak a roppanós zöld spárga teszi különlegessé ezt a receptet, hanem maga a szósz is, a krémes tejszínbe ugyanis lime kerül, ettől picit fanyar és nagyon friss lesz az összhatás.
Forrás: sobors.hu