Egyszerű répatorta - Annuskám receptje (annuskam.hu)

Szeretem azokat a kevert tésztákat, ahol nem kell azon aggódni, hogy feljön-e a tészta vagy sem. Nem kell a vajat előre kikészíteni a krémhez, hogy ne csapodjon majd ki. Tiszta örömsütés ennek a répatortának a készítése és szerencsére másnap még finomabb. Így előre lehet tervezni vele pl. vendégség esetén. Akár 2-3 nappal korábban is megsütheted, mert az íze napról – napra jobb lesz. Tárold légmentesen becsomagolva száraz és hűvős helyen. Nyáron pedig hűtőben. 

HOZZÁVALÓK

  • 20 dkg sárgarépa
  • 2 db tojás
  • 12 dkg porcukor (plusz a tálaláshoz)
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál gyömbér (por vagy frissen reszelt)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 dl olaj
  • 20 dkg rétesliszt (vagy finomliszt)
  • 1 teáskanál  sütőpor
  • 1 teáskanál  szódabikarbóna
  • 1 evőkanál kandírozott narancshéj

Ízlés szerinte mehet bele:

  • 7 dkg durvára vágott dió vagy mogyoró
  • 3-4 dkg mazsola
  • 3-4 dkg aszalt sárgabarack
  • 4 dkg kókuszpehely
  • vagy más aszalvány, mag is passzol hozzá

ELKÉSZÍTÉS 

  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (160 fok légkeveréssel) és egy egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A répákat meghámozzuk, finomra reszeljük és kimérünk belőle 20 dkg-ot. Nekem mindig kicsivel több lesz, azt elszoktam nassolni. Két tojást egyesével felütünk egy keverőtálba. Hozzá szórjuk a cukrot, a sót és habverővel 2-3 percig keverjük, amíg kicsit halványabb és habosabb lesz. Belereszelünk 1 teáskanálnyi gyömbért, de használhatunk hozzá őrölt gyömbérport is. Fűszernek még 1 teáskanál fahéjat szórunk bele és az olajat lassan hozzácsorgatva alaposan kikeverjük.
  • A lisztbe szitáljuk a sütőport, a szódabikarbónát és összekavarjuk. Hogy ne legyen csomós, először a liszt harmadát keverjük a tojásos masszába, majd jöhet még egy adag, amivel simára keverjük. Ekkor lazításképpen dolgozzuk bele a répa felét, majd a maradék lisztet. Ha szép sima jöhet bele többi a répa is.Számos finomsággal lehet dúsítani a tésztáját. Mi kandírozott narancshéjat szoktunk bele tenni, de jöhetne még bele mazsola, dió, mogyoró, kókusz pehely és aszalt barack is.
  • A kész masszát sütőpapírral bélelt formába szedjük, elsimítjuk és előmelegített sütőben, 60 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.


Forrás: annuskam.hu