Egyszerű répatorta - Annuskám receptje (annuskam.hu)
Szeretem azokat a kevert tésztákat, ahol nem kell azon aggódni, hogy feljön-e a tészta vagy sem. Nem kell a vajat előre kikészíteni a krémhez, hogy ne csapodjon majd ki. Tiszta örömsütés ennek a répatortának a készítése és szerencsére másnap még finomabb. Így előre lehet tervezni vele pl. vendégség esetén. Akár 2-3 nappal korábban is megsütheted, mert az íze napról – napra jobb lesz. Tárold légmentesen becsomagolva száraz és hűvős helyen. Nyáron pedig hűtőben.
HOZZÁVALÓK
- 20 dkg sárgarépa
- 2 db tojás
- 12 dkg porcukor (plusz a tálaláshoz)
- 1 csipet só
- 1 teáskanál gyömbér (por vagy frissen reszelt)
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 dl olaj
- 20 dkg rétesliszt (vagy finomliszt)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál kandírozott narancshéj
Ízlés szerinte mehet bele:
- 7 dkg durvára vágott dió vagy mogyoró
- 3-4 dkg mazsola
- 3-4 dkg aszalt sárgabarack
- 4 dkg kókuszpehely
- vagy más aszalvány, mag is passzol hozzá
ELKÉSZÍTÉS
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső mód, légkeverés nélkül (160 fok légkeveréssel) és egy egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral. A répákat meghámozzuk, finomra reszeljük és kimérünk belőle 20 dkg-ot. Nekem mindig kicsivel több lesz, azt elszoktam nassolni. Két tojást egyesével felütünk egy keverőtálba. Hozzá szórjuk a cukrot, a sót és habverővel 2-3 percig keverjük, amíg kicsit halványabb és habosabb lesz. Belereszelünk 1 teáskanálnyi gyömbért, de használhatunk hozzá őrölt gyömbérport is. Fűszernek még 1 teáskanál fahéjat szórunk bele és az olajat lassan hozzácsorgatva alaposan kikeverjük.
- A lisztbe szitáljuk a sütőport, a szódabikarbónát és összekavarjuk. Hogy ne legyen csomós, először a liszt harmadát keverjük a tojásos masszába, majd jöhet még egy adag, amivel simára keverjük. Ekkor lazításképpen dolgozzuk bele a répa felét, majd a maradék lisztet. Ha szép sima jöhet bele többi a répa is.Számos finomsággal lehet dúsítani a tésztáját. Mi kandírozott narancshéjat szoktunk bele tenni, de jöhetne még bele mazsola, dió, mogyoró, kókusz pehely és aszalt barack is.
- A kész masszát sütőpapírral bélelt formába szedjük, elsimítjuk és előmelegített sütőben, 60 perc alatt készre sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Forrás: annuskam.hu