Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg sütőtök
- 1 nagy krumpli hámozva, kockára vágva
- 1 közepes alma hámozva, kockára vágva
- 1 közepes hagyma felaprítva
- 2-3 ek méz
- 1/2 narancs leve
- 1,2 l leszűrt zöldségleves
- só, bors, szerecsendió
- friss kakukkfű (ha van) aprítva
- 1-1,5 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- Tálaláshoz pirított tökmag, tökmagolaj
Elkészítés:
- 190C-on 45-50 perc alatt puhára sütöm a sütőtököt. (Ezt én úgy szoktam, hogy félbe vágom, kikaparom a magját és így teszem be a sütőbe, akkor nem kell a darabolásával, pucolásával bajlódni). Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt, főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze.
- Amíg sül, a vajon puhára párolom a felaprított hagymát a kakukkfűvel (egyszerre teszem a vajat és a hagymát a lábosba, nem amikor már forró a vaj, különben nagyon hamar megég), amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszek 2-3 ek mézet és kicsit karamellizálom. Felöntöm 1,2 l alaplével, amibe beleteszem a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzöm.
- Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszem a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítem –csak ekkor ízesítem a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítom kb 1-1,5 dl tejszínnel. Igazából kicsit le kell hűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel, vagy barna cukorral, vagy pikánsabbra narancslével, vagy kis citromlével, valamint jól illik hozzá a gyömbér és a chili is), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek.
- Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalom. A tökmagot pirítás közben fűszerezhetjük ropogós hagymával, füstölt paprikával.
- Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű, narancssárga, krémes, igazi őszi leves.
Forrás: chiliesvanilia.hu
Sütőtök: segít csökkenteni a koleszterinszintet. A benne található béta-karotin nemcsak a látás egészségének a megőrzésében játszik szerepet, de számos kutatás szerint a rák megelőzésében is. Magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma miatt hatékony segítség a méregtelenítésben, súly megőrzésében egyaránt.