Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg sütőtök
  • 1 nagy krumpli hámozva, kockára vágva
  • 1 közepes alma hámozva, kockára vágva
  • 1 közepes hagyma felaprítva
  • 2-3 ek méz
  • 1/2 narancs leve
  • 1,2 l leszűrt zöldségleves
  • só, bors, szerecsendió
  • friss kakukkfű (ha van) aprítva
  • 1-1,5 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • Tálaláshoz pirított tökmag, tökmagolaj

Elkészítés:

  1. 190C-on 45-50 perc alatt puhára sütöm a sütőtököt. (Ezt én úgy szoktam, hogy félbe vágom, kikaparom a magját és így teszem be a sütőbe, akkor nem kell a darabolásával, pucolásával bajlódni). Óriási a különbség, hogy sült vagy főtt állapotban használjuk a tököt, főzve ugyan sokkal gyorsabban készen van, viszont a sütés által sokkal koncentráltabb, intenzívebb, édesebb lesz az íze. 
  2. Amíg sül, a vajon puhára párolom a felaprított hagymát a kakukkfűvel (egyszerre teszem a vajat és a hagymát a lábosba, nem amikor már forró a vaj, különben nagyon hamar megég), amikor már megpuhult és átlátszó, ráteszek 2-3 ek mézet és kicsit karamellizálom. Felöntöm 1,2 l alaplével, amibe beleteszem a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát és közepes lángon puhára főzöm. 
  3. Amikor már puha a krumpli, a levesbe teszem a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésítem –csak ekkor ízesítem a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítom kb 1-1,5 dl tejszínnel. Igazából kicsit le kell hűteni, akkor lehet még jobban igazítani az ízeken (ízléstől függően lehet édesebbre mézzel, vagy barna cukorral, vagy pikánsabbra narancslével, vagy kis citromlével, valamint jól illik hozzá a gyömbér és a chili is), mert forrón nehezebben jönnek ki az ízek. 
  4. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalom. A tökmagot pirítás közben fűszerezhetjük ropogós hagymával, füstölt paprikával. 
  5. Előző este is el lehet készíteni, semmi baja nem lesz másnapra. Gyönyörű, narancssárga, krémes, igazi őszi leves.


Forrás: chiliesvanilia.hu


Sütőtök: segít csökkenteni a koleszterinszintet. A benne található béta-karotin nemcsak a látás egészségének a megőrzésében játszik szerepet, de számos kutatás szerint a rák megelőzésében is. Magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma miatt hatékony segítség a méregtelenítésben, súly megőrzésében egyaránt.